De cryptomarkt beweegt dit jaar sterk mee met aandelen, en dan vooral met techfondsen. Zowel cryptomunten als groei-aandelen hebben flink last van de omslag in het beurssentiment en de neiging van beleggers om meer risicovolle beleggingen te mijden.

De bitcoin noteert deze week rond de 30.000 dollar en heeft daarmee een verlies van 36 procent geboekt in 2022. Ether, de nummer twee op de cryptomarkt noteert rond de 2.000 dollar, en heeft een verlies van ruim 45 procent geboekt dit jaar.

Het blijft koffiedik kijken hoe het verder gaat met de cryptomarkt. Maar iemand die in het verleden redelijk scherpe voorspellingen heeft gedaan over het koersverloop van de bitcoin is Richard Heart. De oprichter van cryptoplatform Hex, dat draait op het Ethereum-netwerk, heeft zelf een cryptomunt opgezet die beleggers beloont voor het beschikbaar stellen van vermogen dat uitgeleend kan worden.

De cryptomunt Hex is overigens zelf ook fors gedaald dit jaar, met een verlies van meer dan 50 procent.

Heart heeft in het verleden duidelijk gevoel voor timing getoond. Zo tweette hij op 19 december 2017, rond de piek van de vorige cryptohype, dat hij uit de bitcoin ging stappen, omdat hij een koerspiek voorzag. Achteraf bleek dit inderdaad de start van een periode van structurele koersdalingen voor de bitcoin.

In 2019 vertelde Heart dat hij de bitcoin binnen twee jaar zag stijgen naar een niveau van 60.000 dollar. In november 2021 piekte de bitcoin op 69.000 dollar. Daarna werd weer een flink daling ingezet.

Tegen Insider vertelt Heart dat hij gebruik maakt van een combinatie van technische en fundamentele analyse om een omslag in markttrends te voorspellen. Daarbij geldt voor de cryptomarkt in het bijzonder dat de markt sterk reageert op geruchten, zodat het adagium "buy the rumour, sell the news" vaak opgaat.

Op het fundamentele vlak spelen economische factoren mee. In de huidige marktsituatie kunnen stijgende rentes ervoor zorgen dat risicovolle beleggingen zoals de bitcoin het zwaarder krijgen dan tijdens eerdere marktdips. Aan de andere kant kan de hoge inflatie ervoor zorgen dat cryptomunten toch weer worden gezien als alternatieven voor klassieke valuta.

Voorlopig ziet Heart de cryptomarkt nog dalen in lijn met de aandelenmarkt. "Het grootste deel van de cryptomarkt zal omlaag gaan, zolang rentes blijven stijgen en de aandelenmarkt onder druk staat."

Als belegger kun je volgens Heart dus beter je vermogen in contanten aanhouden en wachten op een bodem. Hoewel het zeer lastig is om een bodem op de beurs te voorspellen, denkt Heart toch te weten hoe die er voor de bitcoin kan uitzien.

Een belangrijke vuistregel is dat de bitcoin doorgaans koopwaardig wordt na een daling van 80 tot 85 procent vanaf piekniveaus. Verder is er een vierjaarlijkse cyclus waarbij de vergoeding voor 'miners' die transacties op het netwerk van de bitcoin goedkeuren wordt gehalveerd. Na zo'n 'halving event' heeft de bitcoin de neiging de neiging om een tijdje structureel te gaan stijgen.

Waar ligt de bodem voor de bitcoin en ether?

Als de bitcoin een nieuw piekniveau bereikt, volgt vaak een daling van ongeveer 85 procent. Op basis van deze logica zou een nieuwe bodem voor de bitcoin momenteel bij 10.600 dollar tot 10.350 dollar liggen. Wat Heart betreft zou een niveau van rond de 11.000 dollar al een goed instapmoment zijn.

Wat echter ook van belang is, volgens Heart: de tijdsperiode die vanaf het piekmoment verstrekt om tot de bodem te komen. Voor de bitcoin neemt dit meestal een maand of twaalf in beslag.

Toen de bitcoin eind 2017 rond de 20.000 dollar piekte, duurde het tot maart 2019 voordat de bodem van iets minder dan 4.000 dollar was bereikt en er een begin werd gemaakt met de herstelfase.

"Uiteindelijk is het absolute koersniveau wel belangrijker dan het verstrijken van de tijd", zegt Heart.

Heart blijft overigens kritisch op het onderliggende nut van de bitcoin - vandaar dat hij z'n eigen cryptomunt Hex heeft gelanceerd. Hij denkt dat andere cryptovaluta betere kansen bieden, waarbij vooral ether het procentueel gezien beter doet dan de bitcoin.

Gelet op de onderliggende gebruiksmogelijkheden van het Ethereum-platform vindt Heart dan ook dat ether de cryptomunt is waar je het beste in kunt investeren tijdens een 'bear market.' Hij denkt dat het bodemniveau voor ether in de huidige markt op 750 dollar ligt, maar op 1.000 dollar is het ook al interessant om ether bij te kopen.

Historisch gezien kent ether nog scherpere pieken en dalen dan de bitcoin, met verliezen van 95 procent vanaf piekniveaus, aldus Heart.

LEES OOK: Beleggers in tether halen in een week $9 miljard aan kapitaal weg uit de stablecoin: vertrouwen onder druk